lauantaina, joulukuuta 15, 2007

Mele Kalikimaka!


Hölörömpsis! Jouluko muka myöhässä? Ei suinkaan, vaan nää mun blogin päivitykset on aina valovuoden myöhässä, pahoitteluni siitä. Ei tässä surrakkaan auta, vaan mennä suoraan asiaan… Meillä Havaijilla luentojakso siis kesti aina 16. päivä joulukuuta asti ja siihen mennessä meillä kampuksella riitti kyllä yhen sun toisenlaista tapahtumaa ja ohjelmaa. Me järjestettiin oppilaille pari special tapahtumaa viimeisten viikkojen kunniaks: Lovefeast illallinen, johon saatiin pistää kaikki vähän parempaa vaatetta ylle; sekä pienimuotoinen joulujuhla, jossa joulukuusikin meinas sulaa Havaijin trooppisen kuumuuden takia. Viimeisten viikojen aikana aloitimme myös toden teolla suunnittelemaan meidän Etelä-Afrikan aktiomatkaa kaiken muun opetuksen ohella... Mutta kaikista mukavimman joululahjan oikeastaan sain, kun meidän perheen loppu kööri saapui Havaijille viettämään joulun alkua mun kanssa!

Meidän vanhemmat pääsi Havaijille joulukuun alussa ja Daniel tuli Uudesta Seelannista omasta opetuslapseuskoulusta suoraan Havaijille viikkoa myöhemmin. Mulla vaan oli aina välillä hankaluuksia mun aikataulun suhteen, sillä päivät oli täynnä DTS:n ohjelmaa ja silti halusin viettää aikaa meidän perheen kanssa, joten välillä piti yrittää väkisin löytää. Mutta kyllähän se lopulta sitten sujui ihan hyvin! Ikävästi ensimmäinen viikko oli just kylmin minkä muistan Havaijilla koskaan olleen, mutta meidän porukoille sekin oli kuulemma ihan lämmin. Mutta kun Danski laskeutui saarelle alkoi kelitkin muistuttaan Havaijin menoa. On se vaan kumma miten niitäkin oli jo tullut ikävä vain muutaman kuukauden aikana. Mutta kai se rakkaus ei vaan koskaan katoa... olipas herkkää.

Lumen keskellä Mauna Kean päällä

Päästiin poikien kanssa tekemään niin sanottu Big Island road trippi juuri ennen niin sanottua H-hetkeä, jolloin ryhmänjohtajan tehtävät otti otteen aikataulusta ja vapaa-aika oli enää tuulten tavoittelua. No kyllähän sitä meidän perheen takia sain muutaman päivän vapaata siellä sun täällä, mutta olin tosi kiitollinen siitä että meidän porukoilla oli mahdollisuus osallistua tunneille ja kuunnella eri puhujia meidän luokassa. Tais jättää niihin sellasen jäljen, et se voi olla että tulevaisuudessa meidän porukoiden osoite on Kukkaiskuja 3, Havaiji... No Herra yksin tietää.



Meidän Community Transformation DTS

keskiviikkona, lokakuuta 24, 2007

Kuulumisia...

Morjesta pöytään!

Sekunnit ne vaan vaihtuu minuutteihin ja minuutit tunteihin ja sit sitä huomaakin et blogissa on kuukauden vanhoja uutisia... Että sillä lailla. Mutta kerrankin tuli vapaa ilta, niin olipahan ainakin mahdollisuus päivitellä tätä blogia... ja ennen kaikkea, kun hiuksista mua ei varmaan enää tunnistais, kun alan muistuttaan Tarzania tai viidakkokirjan Mowglya :D Kaikkea sitä sattuu ja tapahtuu kuukauden aikana ja nyt sitä sitten saa kirjottaa taas romaanin kaikesta tapahtuneesta, haha :D Ehkä olis sittenkin helpompi yrittää päivittää blogia hieman useammin, ettei joudu kaiveleen aina kuukauden takaisia asioita muistista :D Mutta joskus sitä joutuu oppimaan kantapään kautta...

Opetuslapseuskoulun viides viikko pyörähti tänään käyntiin, jättäen taakseen neljä värikästä ja erittäin tapahtumarikasta viikkoa. Olemme saaneet kuunnella ja oppia asioita kolmen eri puhujan kautta viime viikkoina ja kaikki viikot ovat olleet sisällöltään täysin erilaisia, mutta yhdessä kuitenkin Jumalan perustuksia vahvistavia mun elämässä ja varmasti monen oppilaankin elämässä... huh, olipas monimutkaisesti selitetty :D Ensimmäisenä viikkona meillä oli aiheena Jumalan ja ihmisen välinen suhde, jota meille oli opettamassa Rob Meyer. Isällisellä hahmollaan se sai meidät ymmärtämään kuinka paljon Taivaan Isä meitä rakastaa ja se että me rakastetaan häntä takasin on meidän valinta, joka meidän pitää tehdä! Rakkaus ei olis sama asia jos se olis jotain automaattista, vaan meidän pitää tehdä valinta jos me tahdotaan rakastaa jotakin. Rakkaus on siis valinta!!!







Jumalan rakkauden täyteistä viikkoa seuras toiminnan täyteinen viikonloppu, kun meillä oli täällä Konalla taas tänä vuonna triathlonin maailmanmestaruuskilpailu Iron Man. Moinen triathlon sisältää 2.4 mailin uinnin (3.2 km), 112 mailin pyöräilyn (180 km) ja loppuun kevyt 26.2 mailin juoksu, joka on maraton eli 42 km. Mulla oli tänä vuonna sellanen pieni kutina vatsassa, että ehkä pitäis osallistua kilpailuun ja ylittää omat ja muiden ennakko-odotukset... mutta lopulta päädyin siihen lopputulokseen, että antaa paikallisen lenkkijengin hoitaa homma, enkä kyllä olis halunnut viettää paria kuukautta sairaalassa nestetankkauksessa, kun on vielä tää ryhmänjohtajan homma puolitiessä! Mutta kyseinen viikonloppu avaa aina mahdollisuuden jakaa omaa todistusta monelle ihmiselle, sekä vaikuttaa ja auttaa paikallista yhteisöä!!! Kaikenlisäksi tänä vuonna sattu vielä sitten olemaan ehkä kaunein ja kuumin päivä sitten miesmuistiin... 35 astetta auringossa (ainakin :P) ja taivas yhtä sininen kun suomen lipussa!









Iron Man-viikonlopun jälkeen saatiin jälleen keskittää ajatukset olennaiseen. Meillä oli luvassa DTS:n yhteinen viikko, mikä tarkotti sitä että kaikki 5 opetuslapseuskoulua kokoontui isoon "ulkosaliin" Ohana Courtiin. Me saatiin vierailevaks puhujaks nuori jenkki, Trent Sheppard. Tässä miehessä oli kyl ihan mielettömästi potentiaalia, ja se olis kyl voinu puhua vanhemmallekkin yleisölle, eikä varmaan ois tullu pupu pöksyihin. Trent puhui aiheesta the story of God, missä se kävi läpi Jumalan tarinan luomisesta paratiisin aikaan... Taitavasti se kyl sai koko homman pakettiin perjantaihin mennessä ja veikkaan et yks asia mikä piti kaikki hereillä ja kaikkien mielenkiinnon yllä, oli Trentin stand up- koomikkomainen tyyli heittää vitsiä välillä ja pitää rento ilmapiiri yllä. Hän myös puhui tämän päivän ilmiöstä, joka oli tylsyys... Monet väittävät että katsovat televisiota ja elokuvia, koska sanovat ettei ole muuta tekemistä. Trent sanoi että maailmassa on liian paljon kauneutta ja liian paljon kipua, sanoaksemme että meillä on tylsää. Meidän pitää käyttää aikamme niin, ettei me hukata sitä aina katsomalla esim. televisiota, vaan vaikka viettämällä aikaa ystäviemme kanssa, jotka eivät tunne Jeesusta. Tää on sellanen asia, jonka mä ainakin haluan ottaa tosissani. Sitä monesti tuhlaa aikansa ihan turhiin asioihin ja hukkaa aikaa, samalla kun sitä vois saada aikaan suurtakin muutosta!!! Joskus sitä on miettiny kun on käyny surffaamassa, että onkohan sekin oman ajan hukkaan heittämistä, mutta monesti laudan päällä istuessa saa kertoa ihmisille omasta uskosta ja evankeliointi ei ookkaan niin monimutkaista!

















Viikonloppuna oli taas aika ottaa rennosti luennoilla istumisen jälkeen. Luennoilla istuminen ei täällä ole niin ikävää, miltä toi sana kuulostaa. Sinisen taivaan alla helteessä on oikeesti mukava kuunnella puhujaa, kun kevyt tuulii viilentää kasvoja :D Setäni heitti mulle kommentin, että ehkä olis ollut parempi sittenkin sun mennä sinne iisalmen raamattukouluun, ettei ois ollu Hawaiin troppinen sää ja surffaus häiritsevänä tekijänä täällä oloon, mutta onneks mulle on suotu tää mahdollisuus olla täällä kauniin luonnon helmassa. Iisalmen metsissä ois vaikka voinu eksyä. Mutta asiasta näkkileipään... Päätettiin sitten pitää pohjoismaalaisten kanssa kunnon skandinaavien ilta ja mennä illalliselle ravintolaan. Täällä olevien pohjoismaalaisten takia kaikki amerikkalaiset luulee, että pohjoismaissa on vaan blondeja sinisilmäsiä ihmisiä, koska ne luulee Huttusen Markonkin ruskeine hiuksineen olevan Meksikosta :D Ilta oli erittäin hauska ja välillä tuntuu hyvältä kokoontua ihmisten kanssa, jotka tietää mitä sauna tarkottaa :D



Viime viikolla meillä oli Dave Brian opettamassa hengellisestä sodankäynnistä! Tää Jumalan mies oli sama opettaja, kun mun omassa DTS:ssä ja viikko meni kyllä yhtä nopeesti kun tähdenlento. Vaikka osa tarinoista ja opetuksista oli samoja kun mun omassa DTS:ssä, niin oli ihmeellistä huomata kuinka Jumala avas ihan uusia ovia ja näkökulmia oppia hengellisestä sodankäynnistä ja siitä et me ollaan koko ajan taistelussa, missä tahansa me kuljetaankin. Saatiin kyllä kuulla tiivis paketti siitä, kuinka meidän tulee taistella vihollista vastaan ja koska me ollaan voittajan puolella, Jumala on antanut meille etuoikeuden Jeesuksen nimessä nousta vihollista vastaan ja päästä irti niistä kahleista ja valheista meidän elämässä. Sain kokee torstaina jotain ihan uusia tuulia, kun Jumala avas ihan uuden janon ylistykseen! Oli vaan niin upeeta polvistua Kaikkivaltiaan edessä ja tuntea et saan sanoa asioita mun sydämeltä suoraan hänelle henkilökohtaisesti!!!

Oon saanu kyl kasvaa ryhmänjohtajana näiden viikkojen aikana tosi paljon (niinkun kuvasta näkyy) :D Jotkut varmaan miettii et hiukset mulla on ainakin kasvanu, mut sen lisäks voin onnellisesti todeta et tolla kasvamisella tarkotan ihan hengellistäkin kasvua :D Mulla on neljä upeeta nuorta miestä mun ryhmässä ja meillä on ainakin kerran viikossa ryhmätunti, missä käydään mun ryhmäläisten kanssa läpi niiden kokemuksia ja rukoillaan yhdessä. Sen lisäks mulla on jokaisen mun oman oppilaan kanssa one on one, kahdenkeskinen hetki, jolloin saan kuunnella mitä ihmeellisiä asioita Jumala on niille kyseisellä viikolla puhunu, ja myös tarjota itseni kuunteleen vaikeitakin asioita ja rukoilla oppilaiden puolesta! Joten näiden vastuutehtävien kautta Jumala on kyllä saanu kasvattaa ja kouluttaa, sekä oon saanut tajuta et mun pitää joka hetki luottaa häneen! On myös hieno huomata et aina oppii jotain uutta Jumalasta ja elämästä muiden ihmisten kautta!

Viime viikonloppu meni aika pitkälti viettäessä aikaa mun opetuslap- seuskoulu kaverin kanssa, joka tuli tänne San Diegosta, koska koulut suljettiin siellä maastopalojen takia. Oli kyl mukava taas saada pikku yllätys ja nähdä hyvä ystävä pitkästä aikaa ja vaihtaa kuulumisia. Sunnuntaina sain vielä kutsun ystävieni lapsen 1-vuotis syntymäpäiville ja sain lainattua hyvää kameraa jotta kuvista tulisi kerrankin hyvänlaatuisia. Synttärit pidettiin tämän perheen tutun isossa talossa, missä meillä oli mahdollisuus syödä hyvin ja viettää rento sunnuntai seurustellen toistemme kanssa. Suurimman osan mun ajasta kuitenkin ryösti tämä 1 vuotias suklaasilmä, joka kyllä halus näyttää kameralle kaikki temput mitkä osas :D







Meidän DTS on siis jaettu kahteen eri ryhmään. Toinen menee Kapkaupunkiin, jonne mäkin olen menossa ja toinen New Yorkiin, ja näiden kaupunkien välillä on sellanen yhteys, että New Yorkissa järjestettävien tapahtumien kautta kerätään rahaa Etelä Afrikan Kapkaupunkiin, jossa meidän toinen tiimi etsii ratkaisuja rakentaa kodittomille asuntoja ja muita toimintoja, jotka tukee köyhiä Masipumalelen asukkaita. Meidän tiimi tulee majottuun meren rannalla olevassa talossa, joka on lähellä kyseistä kaupungiosaa, mutta se on kuitenkin turvallisella seudulla oppilaiden kannalta. Kapkaupungilla on värikäs ja dramaattinen historia ja sekös vasta mielenkiintosta onkin mennä sinne uskossa, et Jumala tulee meidän kautta tekemään muutosta niiden ihmisten keskellä!!!

Mutta tällanen "pieni" päivitys tähän väliin täältä maailman toiselta laidalta. Ehkä mä innostuin ehkä vähän liikaa laittaan uutisia yhteen pötköön, mutta pakko oli kertoo vähän kaikkee mitä me ollaan täällä saatu käydä läpi! Siunausta kaikille ja mua saa todellakin muistaa rukouksin!!! Tää ryhmänjohtajana oleminen vie mehut välillä hyvinkin nopeesti ja seuraava päivä odottaa jo horisontissa uusine haasteineen, joten saa muistaa että Jumala antaa voimia ja jaksamista arjen askareihin!!! Kiitos kaikille, jotka ootte tukenu niin rukouksin kun taloudellisestikin, teidän tuen avulla mä täällä jaksan päivästä toiseen!!!

- Samuel

sunnuntaina, syyskuuta 30, 2007

22 years & onnellinen mies

Pari viikkoa sitten vuodet pyörähtivät jälleen uuteen lukemaan, kun 22 vuotta tuli täyteen! Jiiihaa, kakkujen ja kavereiden kera päivästä tuli ikimuistoinen, joskin hieman amerikkalaiseen tyyliin! Onneksi kaverini Sami oli antamassa hieman tukea kotimaasta :D Joskus mietin, että tää elämä kyllä menee todella nopeesti ja vuodet vierii ohitse, mutta välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä, miten tämän ajan täällä maan päällä käyttää. Virikkeitähän tänä päivänä kyllä löytyy joka lähtöön, ja lepopäivänäkin voi helposti unohtaa sen syvemmän merkityksen ja tehdä töitä ja muita askareita. Mutta onneksi Jumala antaa meille jokaiselle ohjeita, kuinka tämä aika täällä maan päällä tulisi käyttää.







Itse tunnen olevani täysin oikeassa paikassa tällä hetkellä. Meidän DTS alkoi vihdoin pari päivää sitten ja siihenhän oikeastaan tämä 2kk harjoittelu jakso on tähdännyt. Torstai oli varsinainen hyrskynmyrskyn päivä, kun noin 300 oppilasta 40 eri maasta kirjautui kouluun ja hoiti vakuutus ja viisumi, sekä majoitus asiat yhdellä kertaa. Perjantaina kokoonnuimme ensimmäistä kertaa Community Transformation DTS:n kanssa, johon meille tuli 45 oppilasta. Porukka meidän DTS:ssä on ihan mielettömän upeeta. Mahtavia yksilöitä, joita Jumala on jo saanut käyttää ja tulee käyttämään meidän koulunkin aikana!!! On se ihmeellistä kuika Jumala lähettää oppilaita Suomesta, Japanista ja Egyptistä ym. maista johonkin Hawaille oppimaan asioita Jumalasta ja heidän suhteestaan Jumalaan!!! Matkustaminen ei olekaan enää ongelma, ja entisajan interrail matkailut, joita suunniteltiin pitkään, ovat enää nuorten syysloma viihdettä, lentojen ja matkustamisen helppouden takia :) Joten Jumala on todellakin viemässä meitä uuteen aikaan...







Luulenpa, että tämän sukupolven aikana tulemme näkemään jotain sellaista, mitä olemme täällä YWAM myös saaneet kokea Jumalan puhuneen. Jumala tulee viemään meidät uuteen aikaan, johonkin sellaiseen mitä emme ole ennen kokeneet! Tässä meille kaikille haastetta, astua sellaiseen johon Jumala meidät haluaa vetää... Uuteen, tuntemattomaan, pois mukavuusalueeltamme, muistaen kuitenkin että olemme Jumalan käsivarsilla! Jumala saa kantaa meitä läpi tuntemattoman ja vaikeankin maaston, kunhan vain luotamme häneen, ja vaikka kompastumme, pidämme katseemme hänessä ja Hän nostaa meidät pystyyn!!!

Meidän DTS:n niin sanottu keyscripture on Fil. 1:27-2:18. Se on ollut sellainen kohta, jonka uskomme olevan avain asemassa meidän kouluamme varten ja aktiojaksoamme varten. Nämä jakeet rohkaisevat meitä kaikkia astumaan palvelijan rooliin, rooliin jonka Jeesus otti täällä maan päällä, ja samalla antaa meille esimerkin ja mallin kuinka meidän maan päällä tulisi toimia toisiamme kohtaan, nöyrtyen ja ottaen saman mielen joka Jeesuksella Kristuksella oli! Uskon että meillä jokaisella on tässä asiassa parantamisen varaa ja haastetta, ottaa sama mieli kuin Kristuksella oli, nähdä asioita Jumalan silmin ja tuntea samoja asioita joita Jumalan sydän tuntee...

Näiden 6 kuukauden aikana Jumala tulee varmasti johdattamaan niin oppilaita kuin staffia seikkailuun, joiden rinnalla Indiana Jonesin ristiretketkin kalpenevat... :D Kyse ei ole kuitenkaan timanteista ja muista rikkauksista, vaan aarteista Taivaan Valtakuntaa varten. Toivonkin että voisitte yhä tukea rukouksin ja kantaa sekä minua, että koko DTS:ää rukouksissanne tässä Jumalan mielenkiintoisessa seikkailussa, jossa saamme nähdä ihmisten heittäytyvän Jumalan käsiin antaen elämänsä hänelle! Erityisesti saa muistaa Etelä-Afrikkaan ja New Yorkkiin liittyviä valmistelu asioita, vaikka olenkin aika varmasti Etelä-Afrikkaan menossa, sekä myös oppilaiden ja ryhmänjohtajien välistä ilmapiiriä ja toisista välittämistä.



P.S. Sain ilmeisesti Suomen viimein maailman kartalle tanssiessani disco musiikin säestyksellä noin 400 ihmisen edessä. Tämä oli meidän 40 eri kansakunnan esittelytilaisuus pääsalissa viime sunnuntaina ja minut valittiin tanssimaan euroopan maiden lippujen saapuessa areenalle :D Ilmeisesti jotain kömmähdyksiä sattui sillä porukka nauroi ja taputti ja kiitteli jälkeenpäin ennennäkemättömästä tanssiesityksestä, jota se varmasti olikin... Joskus kyllä voisi kieltäytyä moisista kohteliaisuuksista! :)

Samuel

maanantaina, syyskuuta 10, 2007

Talvi tulloo...


Syysterveiset Hawaiin auringonpaisteesta!!!

Täällä valtameren toisella puolella on talvi tulossa kanssa pikkuhiljaa... ilman lämpötila on laskenut sellaseen 30 asteeseen ja vesi on jotakuinkin samaa luokkaa... eli vihdoin voi vähän huokaista helpotuksesta ja viilennellä varjossa. :D Totta puhuen, voisin välillä vaihtaa paikkaani jonkun teidän kanssa ja ottaa syksyisen saunaillan järven rannalla. Täällä olo vastaa ehkä enemmän saunailtaa edenissä, missä hikeä pukkaa kosteuden takia ja lämmin vesi vain lisää hikeä otsalla. Mutta en kyllä viitsi valittaa oikeasti olostani, sillä Jumalalla riittää opetettavaa päivä toisensa jälkeen. On uskomatonta, miten yksinkertaiset asiat Raamatusta avautuvat aivan uudella tavalla ja Jumala on puhunut erittäin paljon siitä, että Hän tulee johdattamaan ryhmäämme ja koko DTS:ää uudelle maaperälle rukouksen, jumalanpelon ja nöyryyden kautta. Ehkä nämä asiat eivät ole avainasemassa vain täällä Hawaiilla, vaan uskon että samojen asioiden kautta Jumala puhuu myös suomessa!







Ryhmänjohtajakoulutuksen alkuvaihe päättyi viime perjantaina, jonka kunniaksi pidettiin pikku grillijuhlat upeassa talossa vuoren rinteellä. Jatkamme vielä noin pari viikkoa oppitunteja johtajuudesta isomman ryhmän kanssa, jossa on mukana myös vanhoja ryhmänjohtajia, kunnes noi 280 oppilasta pitäisi saapua aloittamaan opetuslapseuskoulu syyskuun loppupuolella!!! Tämä aika tulee varmasti olemaan niin haaste kuin suuri siunaus. Uskon, että kulkiessamme ryhmänjohtajina nöyryydessä ja jumalanpelossa oppilaittemme edessä, arastelematta ottaa askeleita uskossa, saamme kulkea oikeaa reittiä, jonka Jumala meille on suunnitellut.





Meillä on ollut tässä kahtena viikonloppuna kitchen duty, mikä tarkottaa sitä et me ollaan 15 staffin kans autettu valmistamaan aamupala ja päivällinen kampukselle... Tällänen unikeko kun oon, niin on ollu ehkä maailman vaikeinta herätä aamulla 5:50 keittiölle :D Mut ehkä se on samalla ollut ihan hyvä herätä vähän aikasemmin kun yleensä tuppaa vähän meneen illat pitkiks ni nyt on ainakin joutunu meneen aikasin nukkuun, ja etenkin kun saadaan palvella Jumalan valtakuntaa valmistaen ruokaa koko kampukselle.

Tällasia uutisia tällä kertaa... Sain tänään kylään yhden kaverin Kouvolasta, Saarenpään Samin, joka lensi Uudesta Seelannista tänne hakemaan rusketuksen ennen kotiin paluuta, haha :D Mukava saada kylään ystävä, ja joka puhuu kaikenlisäksi suomea, sillä välillä tuntuu ettei näiden jenkkien kanssa vielä ihan kaikkea englanniksi pysty kääntämään, vaikka sen kanssa hyvin meneekin... Mutta mukava saada riveihin vähän suomalaista verta!

Rukouksin saa yhä muistaa, etenkin näitä viimeisiä päiviä ryhmänjohtaja koulutuksessa ennen oppilaiden saapumista, ja että voisin todella kohdata Jumalaa kasvoista kasvoihin. Olen säilynyt erittäin terveenä, eikä mitään haavereita ole tullut vielä eteen, joten niistä kiitos Herralle. Erittäin lämpimiä syyskuun päiviä teille Suomeen ja koittakaahan nauttia keleistä ennen lumen tuloa!!! Täällä juhlitaan lauantaina mun synttäreitä, joita vuosia ja viisautta karttuu lisää, tai näin ainakin toivon. Täältä tulee taas uutisia uusien kokemusten kera myöhemmin! Jätän teille vielä erittäin hyvän Raamatunkohdan rohkaisuksi ja opetukseksi nöyryydestä: Fil. 2:1-11

-Samuel